Jakie są najczęstsze usterki cyfrowych maszyn drukarskich i jak je rozwiązać?

Dec 23, 2024

Zostaw wiadomość

1. Na wydrukowanym obrazie znajdują się wyraźnie przerywane linie i paski:
Powód: Głowica atramentowa jest uszkodzona. Dopóki jeden otwór atramentu w dyszy dociskowej jest zablokowany, może to powodować przerywanie linii i pasów na obrazie.
Rozwiązanie: Wyczyść głowicę atramentową i zatkaną dyszę. Możliwe przyczyny to zanieczyszczenia w rurociągu, zanieczyszczenia w worku z atramentem, zanieczyszczenie atramentu, problemy z jakością atramentu itp., które wymagają czyszczenia rurociągu worka z atramentem i wymiany atramentu.
2. Na wydrukowanym obrazie znajdują się nadrukowane ciemne paski:
Powód: Głowica atramentowa jest przesunięta, pojedyncza głowica atramentowa jest przesunięta ukośnie, a dwie głowice atramentowe nie są wyrównane; podajnik papieru zbyt mocno dociska papier, co powoduje słabe podawanie papieru.
Rozwiązanie: Skalibruj dyszę, skontaktuj się z profesjonalnymi technikami w celu przetworzenia; użyj ręcznego umieszczania papieru, aby zmniejszyć opór; dostosuj ustawienie kroku papieru w menu KALIBRACJA w urządzeniu, aby zwiększyć lub zmniejszyć wartość kroku.
3. Podczas drukowania karetka z atramentem zatrzymuje się na kilka sekund na obu końcach obrazu:
Powód: Szybkość obliczeń komputera nie nadąża za szybkością transmisji i szybkością drukowania; przy użyciu transmisji przez port drukowania prędkość transmisji nie nadąża za szybkością drukowania dużych obrazów.
Rozwiązanie: Wymień szybszy komputer, zazwyczaj wymaga komputera Pentium 4 1.7G lub nowszego; użyj transmisji kablowej 100M, prędkość transmisji sieciowej jest większa niż prędkość transmisji portu drukarki.
4. Kapanie i wyrzucanie atramentu:
Rozwiązanie: Zwiększ temperaturę otoczenia; ponownie wyczyść dyszę; wymień rurkę lub worek z atramentem; dodaj atrament w ilości nieprzekraczającej pojemności wkładu atramentowego.
5. Podczas drukowania wzoru linii prostej pojawia się ząb piłokształtny:
Powód: Tkanina jest rozciągnięta zbyt szeroko, a barwnik kurczy się po natryskiwaniu na tkaninę.
Rozwiązanie: Kontroluj stopień rozciągania tkaniny<2%.
6. Brzeg tkaniny w procesie drukowania ulega coraz większemu uszczerbieniu:
Powód: Tkanina nie jest prawidłowo ułożona podczas podawania tkaniny.
Rozwiązanie: Podczas umieszczania tkaniny na pasie prowadzącym należy zwrócić uwagę na lewą i prawą pozycję.
7. Materiał nie może przyklejać się do pasa prowadzącego:
Powód: Klej paska prowadzącego nie jest wystarczająco lepki; na tkaninę stosuje się zmiękczacz.
Rozwiązanie: wymagane jest ponowne przyklejenie; zmyć zmiękczacz.
8. Po zadrukowaniu dzianiny wzór ulega deformacji:
Powód: Siła przyczepności paska prowadzącego jest zbyt duża.
Rozwiązanie: Przed drukowaniem użyj bawełnianej szmatki, aby przesuwać się po pasie prowadzącym, aż pasek prowadzący nie będzie zbyt lepki, a następnie rozpocznij drukowanie na dzianinie.

Wyślij zapytanie